A gyerekek olyan felnőttekkel és kortársaikkal tölthetnek együtt időt, akik hasonlóan rajonganak a Minecraft világáért. A Craftáborban a Minecraftot a szociális kompetenciák fejlesztésében alkalmazzuk. A gyerekek egyéni és csapatban végrehajtandó kalandos, izgalmas kihívásokat kapnak online és offline,amik végrehajtása közben a valóságban is hasznos képességeket tanulhatnak meg és gyakorolhatnak. Az egyéni teljesítmények hozzáadódnak a csapat összteljesítményéhez. A táborban zárt számítógépes hálózaton, saját szerveren játszanak a résztvevők.
A játékos foglalkozások során fejlesztjük a gyerekek kézügyességét és a vizualitását, kreativitását, szociális kompetenciáit, problémamegoldó képességüket, kommunikációs, együttműködési készségüket. Technikákat mutatunk a stressz, frusztráció, konfliktus kezelésére, a testük frissítésére különféle játékos mozgásokkal. A Craftábor módszertana lépésről lépésre kidolgozott, és a nem formális pedagógia elveire épül, amelyben a demokratikus keretek és a szabad véleménynyilvánítás feltétele teremti meg azt a fajta biztonságos közeget, melyben sikeressé válik a tanulás folyamata. A játékok, a gyakorlatok, a mindennapi rutin feladatok (ebéd, uzsonna készítés pl.) közben játszva, önirányítottan, a személyes élményeken keresztül tanulnak. 

A közös, interakción alapuló tanulás folyamatában a fókusz az egyéni kompetenciák fejlesztésére irányul. Tapasztalatunk az, hogy a gyerekek szívesen beszélnek az élményeikről, legyen az akár negatív is. Beszámolnak a játékban lezajlott eseményekről, sikereikről, kudarcaikról is, ami segíti a játékélmény feldolgozását. A számítógép világából kilépve kézműves foglalkozásokon a játék világához kapcsolódóan készítenek különböző tárgyakat. Az alkotás örömének megélése magabiztossá, motiválttá teszi őket. Tanítjuk még a biztonságos internethasználatot és netikettet is.